Utdrag ur Centerpartiets partiprogram
En entreprenörsdriven ekonomi
En politik som bejakar entreprenörskap gör det möjligt för människor att förverkliga sina drömmar. Den enskilda människans initiativkraft, företagsamhet och ansvarskänsla är grunden för ekonomiska framsteg. Stabila statsfinanser och penningpolitik, utbildning och social trygghet kan alla lägga grunden för en stark ekonomi. Men förutsättningen för att skapa fler jobb är en dynamisk ekonomi och ett konkurrenskraftigt näringsliv där företagande och jobbskapande möjliggörs av lägre skatter och minskad byråkrati.
Det är enskilda människor som startar, driver och utvecklar företagen och som skapar jobben i hela vårt land. Endast så kan vi skapa det ökade välstånd som genererar de skatter som finansierar en gemensam välfärd med hög kvalitet.
Små och nystartade företag har svårare att få tillgång till kapital och att bära omfattande byråkrati, är känsligare för godtyckliga regler och har svårare att hävda sig i de offentliga beslutsprocesserna. Goda villkor för entreprenörer, egenföretagare och små företag är därför avgörande för att skapa nya jobb. Centerpartiet ska arbeta för att minska den administrativa bördan för små och nystartade företag.
Marknadsekonomi och frihandel
Sverige ska ha en välfungerande marknadsekonomi, fri från planekonomiska pekpinnar. Fritt företagande, lika villkor och fri handel är avgörande för ett gott samhälle. Hänsyn måste tas till etiska och miljömässiga perspektiv.
Tullar och handelshinder begränsar konsumenters och producenters val. Denna typ av hinder missgynnar ekonomisk utveckling eftersom konsumenterna och producenterna tvingas betala när priset på varor höjs som ett utslag av protektionism. Handel och internationellt utbyte ger möjlighet till ekonomiska reformer och ökat välstånd för fattiga länder. Viktigt är också att näringslivet får konkurrensneutrala regelverk som möjliggör utveckling på en konkurrensutsatt världsmarknad.
Jobben först
Jobben är grunden för hela samhällets utveckling; för jämlikhet, jämställdhet, välfärdens finansiering, förebyggande av utanförskap och inte minst för tillväxt i hela landet. Eget arbete är fundamentalt för såväl frihet som trygghet för den enskilde. En av samhällets absoluta huvuduppgifter är att alla människor ska ges möjlighet att arbeta och försörja sig själva, efter egen förmåga. Ett företagsklimat som ger fler och växande företag och därmed fler jobb, med en arbetsmarknad som är öppen för alla, är förutsättningen för att människor ska kunna påverka och förbättra sina egna och sina barns livsvillkor. Då måste vi också på alla sätt uppmuntra och understödja skapandet av jobb i hela landet. Alla hinder som står i vägen för att anställa måste granskas och så långt som möjligt undanröjas.
Centerpartiet förespråkar en modell där spelreglerna för arbetsmarknaden i mesta möjliga mån fastställs mellan arbetsmarknadens parter i stället för genom lagstiftning. Det skapar en flexibel och långsiktigt hållbar arbetsmarknad och flyttar makten närmare dem som berörs. Reglerna på arbetsmarknaden ska i lika hög grad skydda de som inte har jobb och svag ställning på arbetsmarknaden som de som har fast anställning. Av både rättvise- och sysselsättningsskäl bör lagar och regler inte köra över den fria avtalsrätten eller sätta någon i underläge på arbetsmarknaden på grundval av kortare anställningsår eller andra godtyckliga skäl.
Sverige står inför ett växande globalt konkurrenstryck, där produktion flyttas till låglöneländer. Vår konkurrenskraft som företagarnation måste därför förstärkas så att det även fortsättningsvis kan skapas och utvecklas företag, i större och mindre skala, i Sverige.
Skatter
Det ska löna sig att arbeta. Det ska också löna sig att utbilda sig och arbeta hårdare, att skapa och bygga upp företag. Därför måste skatteskalan göras mindre brant, så att den inte bestraffar ansträngningar och utveckling, som annars riskerar att utebli och aldrig komma samhället till del.
Beskattning är vårt sätt att finansiera gemensamma offentliga angelägenheter. Beskattning begränsar dock människors självbestämmande, därför bör skattemedel användas sparsamt så att de bidrar till att stärka människors livsmöjligheter och egenmakt.
Sverige är ett litet land med stor öppenhet mot omvärlden. Våra skatter behöver vara globalt konkurrenskraftiga, stimulera till innovationer och entreprenörskap, och göra det möjligt för människor med små inkomster att leva på sin lön.
Skattebördan på jobbskapande i företag ska göras så liten som möjligt. Beskattningen ska gynna det personliga, direkta och arbetande ägandet. Grön skatteväxling ska uppmuntras, med ökad skatt på miljöförstöring och minskad skatt på arbete.
Alla delar av landet ska ges likvärdiga förutsättningar för utveckling och tillväxt. Därför krävs styrmedel som möjliggör en aktiv regionalpolitik. Exempel på sådana styrmedel är ett väl fungerande skatteutjämningssystem och geografiskt differentierade arbetsgivaravgifter.
Konkurrens och karteller
Konkurrens är en viktig drivkraft för utvecklingen av marknadsekonomin. Monopol, oligopol och karteller är hot mot den sunda konkurrensen som ska motverkas. Ekonomin ska ha givna och förutsägbara spelregler, som förhindrar en ekonomisk centralisering som sätter marknadsmekanismerna ur spel.
Offentlig verksamhet kan med fördel konkurrensutsättas för att ge det privata näringslivet möjlighet att skapa arbetstillfällen, välfärd och utveckling i hela landet. Offentlig verksamhet ska inte konkurrera med det rent privata näringslivet, eftersom det riskerar drabba både arbetstillfällen, välfärd och utveckling
De gröna näringarna
En levande landsbygd, livskraft i hela landet, konkurrenskraftiga gröna näringar och miljösmarta städer är nyckeln till hållbar utveckling. Sveriges förmåga att sluta kretsloppen och värna biologisk mångfald är beroende av hållbar produktion i våra skogs-, åker- och betesmarker. I en värld där behovet av sunda och säkra livsmedel och biomassa ständigt ökar vill vi att Sverige ges förutsättningar att bidra fullt ut. Det svenska lantbrukets konkurrenskraft, både inom EU och gentemot övriga världen, ska förstärkas.
Åkermarken är en begränsad tillgång som måste skyddas bättre. Med olika medel ska självförsörjningsgraden av livsmedel öka, vilket även möjliggör mer export av livsmedel av hög kvalitet. Centerpartiets livsmedelspolitik har som mål att skapa tillgång till trygga livsmedel – närproducerade och i enlighet med djurskyddsdirektiven och miljöhänsyn. Värnandet av den biologiska mångfalden måste harmoniera med landsbygdsbefolkningens möjligheter att leva och bedriva verksamheter utan att riskera förlust av djur och annan egendom. Skogen är en ledande svensk exportnäring, nödvändig för grönt och hållbart jobbskapande på landsbygden, som ska ges förutsättningar till att vara världsledande. Även vattenbruket är en grön näring med stor potential som måste tas till vara. Det kan såväl producera mat och biomassa av hög kvalitet som skapa sysselsättning på landsbygden.
Lantbruket och skogsbruket kan tillsammans med andra landsbygdsföretag bygga vidare på en turistnäring som är avgörande för arbetstillfällen i många delar av landet. Genom forskning, nya kunskaper och ny teknik kan de gröna näringarna i ännu högre grad bidra till Sveriges ekonomiska utveckling. Landsbygden bidrar genom sin tillväxt, tillsammans med basindustrin, till Sveriges välfärd. För att jobb och företagande ska utvecklas krävs bra vägar och järnvägar och en god digital infrastruktur i hela landet.
En bättre välståndsdefinition
Ekonomisk tillväxt är ett relevant och etablerat mått på kortsiktig välståndsutveckling, men tillväxtbegreppet behöver kompletteras med andra mått som gör att vi kan mäta välstånd ur ett mer långsiktigt ekologiskt och socialt perspektiv. Vi behöver sätta ett ekonomiskt värde på vårt naturkapital och på miljön. Om hänsyn tas till förbrukningen av miljökapitalet ger det en mer rättvisande bild. Beräknas värdet av de tjänster naturen tillhandahåller, så kallade ekosystemtjänster som pollinering och vattenrening, skapas bättre underlag för ekonomiska beslut.
Läs mer ur Centerpartiets partiprogram