Utdrag ur Centerpartiets partiprogram

Migration och integration

Centerpartiet strävar efter öppna gränser, fri rörlighet samt en generös och human flykting- och invandringspolitik. För ett parti som bygger sina värderingar på alla människors lika rätt och värde finns inget annat logiskt ställningstagande ä¬n att verka för en värld där människor kan röra sig fritt över gränserna. Den ömsesidiga fria rörligheten inom EU bör utvidgas så att den omfattar hela världen. Endast så skapar vi förutsättningar för en mer jämlik värld där människor möts, utbyter erfarenheter, gör affärer och skapar förståelse för varandra. En värld där det är lika naturligt att flytta mellan nationer som inom nationen.

Så länge det finns regimer som kränker fundamentala medmänskliga principer är möjligheten till asyl ett sätt att erbjuda människor ett skydd för sina grundläggande fri- och rättigheter. Att få söka sig en fristad och en försörjning, inte bara inom det land där man är född, utan också utanför landets gränser, är en mänsklig rättighet. Sverige har också genom konventioner i Förenta Nationerna (FN) och andra internationella avtal förbundit sig att erbjuda flyktingar en fristad. Fler länder behöver vara med och ta ansvar för skyddet av flyktingar. Sverige ska verka för starkare internationella överenskommelser när det gäller flyktingmottagandet.

Migration berikar

I århundraden har människor kommit till, men också lämnat, Sverige. Mellan 1850 och 1930 tog omkring 1,2 miljoner svenskar båten över Atlanten till följd av ofrihet, fattigdom, magra skördar och religiös förföljelse. Idag lever människor i andra delar av världen under liknande förhållanden.

Det är en styrka att leva i ett mångkulturellt samhälle. Öppnare gränser minskar avståndet mellan människor och stärker kontakterna mellan olika delar av världen. Den tekniska utvecklingen har idag lett till en globaliserad värld där människor interagerar som aldrig förr, gränser suddas ut, kunskap sprids och förståelsen ökar. Individer rör sig längre sträckor, i större utsträckning och till fler platser än någonsin tidigare.

Sverige blev, och är, ett välmående land tack vare omfattande utbyte med omvärlden, ett utbyte som handlar om såväl invandring och utvandring som handel och internationellt samarbete. Ökad migration och handel är en del av den tilltagande globaliseringen. Sveriges tillväxt är beroende av internationellt företagande vilket mångkulturell företagsamhet bidrar till. Centerpartiet vill stärka svensk konkurrenskraft genom en aktiv politik för arbetskraftsinvandring. Svenskt välstånd är beroende av välutbildad arbetskraft som vi idag inte kan möta inom landets gränser.

Migration berikar individer och har genom åren därigenom gjort Sverige rikare, såväl ekonomiskt som kulturellt som intellektuellt. Genom ökat utbyte med omvärlden, ökar Sveriges möjligheter att utvecklas.

Dagens utmaningar

Sveriges integrationsutmaningar är de systemfel som finns idag. Vi måste bli bättre på att ta vara på den kompetens och företagsamhet som finns hos de människor som kommer till oss. Att snabbt kunna få tillgång till språk, utbildning eller arbete är en grundförutsättning. Arbetsmarknaden får inte systematiskt placera dem som har sämre språkkunskaper eller annan etnisk bakgrund, och som inte etablerat sig fullt ut i Sverige, i underläge. Det är inte gränserna som ska stängas, utan arbetsmarknaden som ska öppnas.

Även bostadsmarknaden måste bli öppnare. Om människor av samma etniska ursprung väljer att bo på samma ställe ska det vara för att de vill det, inte för att de måste.

Utmaningar på arbets- och bostadsmarknaden i många av våra kommuner idag får inte hindra Centerpartiets långsiktiga vision om öppenhet. Kommunerna måste få större möjligheter att ta ansvar för dessa utmaningar.

Främlingsfientlighet är ett av de mest allvarliga hot vårt samhälle och vår demokrati står inför. Den bryter ned den ömsesidiga respekten och värdigheten människor emellan och underminerar de principer om öppenhet och utbyte med omvärlden som Sveriges välstånd vilar på. Främlingsfientlighet öppnar vägen för återkomst av ideologier vars utgångspunkt är att alla människor inte har samma värde.

Varje individ har rätt att skapa sin egen identitet. Identitet eller grupptillhörighet ska inte påverka hur man behandlas. Diskriminering, strukturell rasism och intolerans, i alla dess former, ska motverkas. Detta måste vara självklart i samhällets alla funktioner och människor emellan.

En fri och fredlig värld

Utrikes- och säkerhetspolitiken syftar ytterst till att värna universella mänskliga fri- och rättigheter. Sverige är som litet land starkt beroende av sin omvärld. Utmaningar som är gemensamma för många nationer, som tullmurar, klimatfrågan och internationell brottslighet, kan bara lösas genom internationellt samarbete. Vi, som är medborgare och invånare i demokratiska länder med yttrandefrihet, har ett särskilt ansvar att stå upp för dem, som till priset av svåra uppoffringar och ibland med livet som insats, kämpar för frihet och värdighet i länder med diktatoriska och förtryckande regimer.

Dagens internationella ekonomiska beroende ökar betydelsen av fredsinsatser, samarbete och dialog. Samarbetsorganisationer som FN och EU, handelsavtal och bistånd, kan knyta länder närmare varandra så att konflikter undviks och förtryckta människors rätt kan försvaras. Det nordiska samarbetet, som överbryggar många europeiska konstellationer, spelar en viktig roll.

Vi kan inte förutsätta att avspänning och demilitarisering ska prägla vår värld. Ibland finns inga andra metoder än de militära för att säkra fred och frihet. Sverige måste därför kunna försvara sitt eget territorium. Sverige bygger säkerhet i Norden, Europa och världen genom ett eget försvar samt genom nära militärt samarbete med demokratier i vår närhet. Centerpartiet vill att Sverige ska bistå i internationella fredsinsatser, gärna i ökad utsträckning under direkt FN-ledning. Hoten kommer numera inte enbart från andra stater utan även från andra aktörer. Därför måste vi också anpassa vår försvarsförmåga efter nya hot mot landet.

Ett demokratiskt Europa

EU har bidragit till att krigens Europa blivit ett fredens och stabilitetens Europa. Det demokratiska samarbetet, den fria rörligheten, handeln och den europeiska integrationen har fört människor närmare varandra genom ömsesidigt utbyte.

Men i en tid av allvarliga utmaningar finns ett tydligt behov av att reformera EU. Centerpartiets vision är ett öppnare, grönare och mänskligare EU där mångfald är vår gemensamma styrka.

EU måste bli smalare, men vassare, göra färre saker men göra dem bättre. På områden som klimatomställningen, frihandeln och den gränsöverskridande brottsligheten bör den gemensamma politiken bli kraftfullare för att lösa de utmaningar vi står inför. Däremot måste unionen avhålla sig från att gripa in i t.ex. ländernas skatter, välfärd och sociala trygghetssystem.

Unionens byråkrati får inte överskugga demokratin. Centralmakten i Bryssel får inte utökas på bekostnad av EU-medborgarnas självbestämmande. Lösningen är inte att resa nya barriärer mellan länder utan att öka transparensen och medborgarnas direkta inflytande. Principen måste vara att beslut fattas så nära medborgaren som möjligt och att endast de beslut som måste fattas gemensamt beslutas på EU-nivå. EU:s ledare måste söka sitt mandat från medborgarna och stå till svars inför dem. EU är och förblir ett samarbete mellan självständiga nationer, men det måste bli tydligare hur den enskilde medborgaren i EU kan förändra den förda politiken. En tydligare demokratisk kontroll kommer ställa högre krav på vilka frågor som tillåts flytta upp på EU-nivå och öppna för att frågor flyttas tillbaka från EU till nationell nivå. Centerpartiet ska i alla avseenden försvara och värna om de demokratiska principerna och mänskliga rättigheterna i EU-samarbetet.

Världssamfundet

Fred, skyddet av mänskliga rättigheter och hållbar utveckling är hela världens ansvar. Förenta nationerna erbjuder en arena för världens länder att diskutera gemensamma utmaningar, men FN måste utvecklas och reformeras för att fullt ut bli en organisation som kan bära detta ansvar.

I en värld med omfattande miljö- och klimatproblem måste FN och dess medlemsstater ta ett större ansvar för att driva på för globala, bindande avtal och effektiva åtgärder. Det är världens fattiga som drabbas allra hårdast av klimatförändringar, stigande havsnivåer, brist på rent vatten, förbrukade naturresurser och allvarliga katastrofer. För att en hållbar framtid ska bli möjlig måste klimatarbetet och fattigdomsbekämpningen gå hand i hand. En av framgångsfaktorerna i detta arbete är att människor i fattiga länder, särskilt kvinnor, får möjlighet till egen försörjning.

Vi lever i en tid då diktaturerna och dess företrädare retirerar, men där en stor del av världens befolkning fortfarande lever i förtryck. Därför är det särskilt viktigt att vi, medborgare i de demokratiska länderna, inte kompromissar med våra ideal utan förenas i en strävan efter alla människors fri- och rättigheter.

Detta är vår vision för en hållbar framtid.

Läs mer ur Centerpartiets partiprogram